KURULUŞ

Çankırı Karatekin Üniversitesi, Şabanözü Meslek Yüksekokulu  kurulma teklifi, 09/05/2023 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında  incelenmiş ve 2547 sayılı kanunun 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca uygun görülmüş ve alınan karar ile Çankırı Karatekin Üniversitesi bünyesinde, Şabanözü Meslek Yüksekokulu kurulmuştur.

BÖLÜMLER

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü

 Elektronik ve Otomasyon Bölümü

 Veterinerlik Bölümü

AKADEMİK VE İDARİ PERSONEL

14 akademik personel, 2 idari personel mevcuttur.

FİZİKİ DURUM

Şabanözü yerleşkesi 4 sınıf ve hazırlanmakta olan 1 laboratuvar ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

ÖĞRENCİ DURUMU

Meslek Yüksekokulunda 166 öğrenci öğrenim görmektedir.   

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü

Bu bölüm İlk ve Acil Yardım Programı, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, Çevre Sağlığı Programı olmak üzere 3 farklı program içermektedir. Bölümümüz Şabanözü kampüste bulunmaktadır.

-İlk ve Acil Yardım Programı;  alanında yetkin, kamu ve özel sektörde tercih edilen, etik kurallara bağlı, acil yardıma ihtiyacı olan hastanın durumunu belirleyebilen ve tespitlerine göre hastaya ilk yardım tekniklerini uygulayabilen, hastanın güvenli bir şekilde ambulansa yerleştirilmesini sağlayan, hastayı en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine teslim edebilecek mesleki teknik bilgiye sahip, ekip çalışmasına yatkın, mesleki etik kurallarını ve düzenleyici kurum/kuruluşların düzenlemelerini uygulayan profesyonel İlk ve Acil Yardım teknikeri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

-Tıbbi Laboratuvar Teknikleri  Programı;  programımızın amacı, hastane, laboratuvar ve kliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, hastalıkların tanı ve tedavisi için hekimlerin gerekli gördüğü tıbbi analizlerin yapılması ile ilgili sağlık personeli yetiştirmektedir. Mezunlarımız sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuvarlarında görev alabilmekte ve hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapabilmektedir.

 

-Çevre Sağlığı  Programı; çevre bilimini ilgilendiren temel alanlardan biyoloji, ekoloji, klimatoloji gibi temel bilimler ile doğal ve insan kaynaklı çevre sorunlarının ortaya çıkış süreçlerini ele alan ve bu sorunlara farklı bilimsel çözüm yolları ile detaylı eğitim programıdır.

Programımız İnsana, topluma ve etik ilkelere duyarlı, kendisine ve çevresine saygılı, iletişimi güçlü, mesleğinde yeterlilik kazanmış; kendisini sürekli geliştirmeyi hedefleyen, bilimsel ilkeler doğrultusunda hareket eden, analitik düşünebilen ve bu doğrultuda çevrenin önemi, neden korunması gerektiği ve korunmazsa nelerle karşılaşabileceğimiz konularında bir bilinç aşılamak ve bu bilince sahip mezunların çevre konularında çalışmalarını sağlamaktır.

Veterinerlik Bölümü

 

Bu Bölüm Laborant ve Veteriner Sağlık programını içermektedir.

-Laborant ve Veteriner Sağlık Programı; hayvan sağlığı ve laboratuar hizmetleri konusunda uygulamalı eğitim vererek konusunda deneyimli tekniker yetiştirmektir. Biyogüvenlik uygulamaları ön planda tutularak et, süt , kanatlı ve pet hayvancılığı ile ayrıca atçılık konusunda teorik ve pratik bilgilerle öğrencilerin donatıldığı bir eğitim vermektir.

Mezunlarımız, hayvan hastalıkları teşhis laboratuarlarında , sayıları gün geçtikçe artmakta olan çeşitli modern hayvancılık işletmelerinde, , pet kliniklerinde, at pansiyon hara ve yem fabrikalarında aldıkları bilgi birikimi ile üretim ve kalite kontrol laboratuarları ve havyan sağlığı alanlarında Veteriner sağlık teknikeri olarak çalışabilmektedir.

Elektronik ve Otomasyon Bölümü

 

Çağdaş nitelikte bilgi ve teknolojiyi kullanan, uluslararası standartlarda eğitim veren, yeniliklere açık ve kendisini sürekli geliştiren, öğretim elemanı, sektör ve öğrenci etkileşimini sağlayan, araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı bir bölüm olarak sektörel gereklilikleri ön görerek, hedef sektörlerin güncel beklentilerine uygun şekilde donatılmış mezunlar yetiştirmektir.

Bölümümüz mesleğindeki gelişmeleri takip eden, şema okuyup devreye uygulayabilen, sorumlulukları kapsamında mühendislerle iletişim kurup, aldığı teknik bilgiyi teknisyen ve usta gibi daha alt düzeyde teknik elemanlara aktarabilen, iş organizasyonu yapabilen, takım çalışmasının önemini bilen, risk ve sorumluluk alabilen, problem çözüp, karar verebilen, rapor yazabilen, ekipman kullanıp, bakım onarım yapabilen ve kayıt tutan, kendi işini kurabilen, küçük ve orta ölçekli işletmelerde orta ve üst düzeyde yöneticilik yapabilecek elemanlar yetiştirmek amacı taşımaktadır.

Mezunlarımız endüstriyel kontrol ve otomasyon firmalarında, modern her türlü fabrikalarda, robotik sistemler, robot otomasyonu, robot üretimi yapan tesislerde, akıllı sistemlerin olduğu her yerde, otomotiv sektöründe, gaz dağıtım şirketlerinde, yenilenebilir enerji üretimi yapan veya bu teknolojileri üreten tesislerde, demir ve çelik endüstrisinde, inşaat ve çimento endüstrisinde, seramik ve cam endüstrisinde, su ve atık su arıtma endüstrisinde, gıda ve ilaç endüstrisinde, tekstil ve kağıt endüstrisinde, kimya ve petrokimya işletmelerinde, petrol ve gaz işletmelerinde, asansör ve yürüyen merdiven imal eden firmalarda, gemi sanayinde, tersanelerde, elektronik, makine, ulaşım sektöründe mal/hizmet üreten sanayi kuruluşlarında, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve kamu kurumlarında “Tekniker” olarak istihdam edilirler. Ayrıca bağımsız olarak da çalışabilirler. Özel sektörde küçük ölçekli işletmelerde kalite ve işletme müdürü, büyük ve orta ölçekli işletmelerin üretim müdürlüklerinde mühendis yardımcısı olarak görev yaparlar. Otomasyon teknikerleri daha çok endüstrinin geliştiği bölgelerde iş bulma olanağına sahiptir.